19 Ağustos 2014 Salı

Uyumadan Önce Beslenme Desteği

Öncelikle uyumadan önce protein alan kişilerin beklentisi nedir bununla konuya başlayalım. Bu kişilerin uyumadan önce protein alırken iki temel amacı var;
1-) Siz uyurken vücudunuz aç kaldığı için bir yıkım sürecine girer ve vücudunuz enerji ihtiyacını gidermek için kaslarınızı yıkıma uğratarak açığa çıkan enerjiyi kullanır.
2-) Uyku sırasında kas inşa etmek
Bir şey yemeden uyuduğunuzda vücudunuz ortalama 8-12 saat aç kalmaktadır. Bu süre zarfındaki açlık zararlı değildir fakat sporcular özellikle vücut geliştirmeyle uğraşanlar için bu süre verimsizdir. Çünkü bu sürede vücudunuzda yıkım başlar ve kas miktarınızda azalma meydana gelir. Katabolizma, vücudumuzun molekülleri küçük yapıtaşlarına bölerek enerji açığa çıkarmasına verilen genel isimdir ve anabolizmanın zıttı sayılabilir. Gece protein alımını çok fazla önemseyenlerin sonucu, gece gerçekleşen katabolizmanın kasları, aminoasitleri parçalayarak kas gelişimini durdurması hatta kas miktarını düşürmesidir. Katabolizma sporcular arasında “yıkım”, anabolizma ise “yapım” şeklinde anılmaktadır. Anabolizma ve katabolizma süreçleri kas yapım faaliyetiyle yakından ilgilidir fakat bu iki süreç aynı zamanda kas gelişimini ilgilendiren, hormonlarla da ilişkili olduğu için göründüğünden daha fazla karmaşıktır. Normal insanlar için anlamlı bir kayıp söz konusu değilken kaslarını arttırmak, arttırmasa bile korumak zorunda ki sporcu arkadaşlarımız için gece uzun süren bir açlığın katabolizma sonucunda kasları çok az bile olsa yıkması hiçbir şekilde istenmez. Sonuç olarak uyku sırasında vücudun işine yarayacağı proteinlere sahip olmasını istemenin sporcular için oldukça önemli olan iki nedeninin olduğunu söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder